Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Väven i Umeå.

Littfest i Umeå nu hel bokvecka

Littfest i Umeå, Sveriges största litteraturfestival, bygger vidare på framgångarna och utökar festivalen till en hel bokvecka 12–18 mars.

I fjol hade Littfest 19 000 seminariebesök, över 150 inbjudna medverkande författare och 60 ackrediterade journalister på plats. Förutom att Littfest växer på egen hand, med fler scener och ett utökat program 15–17 mars, så har man tillsammans med Visit Umeå och Umeå kommun tagit initiativ till en veckas bokinspirerat potpurri – under namnet Bokveckan Umeå.

Uppläsningar och författarsamtal, bokprat och debatter och spännande bokinspirerade aktiviteter från stadens butiker, restauranger och hotell, är vad man hoppas på – och allt avslutas med Littfest-helgen. Nytt för i år är också ”Barnens Littfest” söndag den 19 mars.

Friare sammanhang

Med Bokveckan ges inte bara möjlighet att tillgodose fler aktörer och inrymma fler besökare, det är också en chans att nå nya målgrupper, samt korsbefrukta andra. De som tycker att litteraturfestivaler låter som något pretentiöst, eller rent utav upplever ordet "litteratur" som avskräckande, får chans att ta del av boksamtalen i friare sammanhang, medan de som inte kan få nog av litteraturarrangemang och läsande får vistas i fler, kanske rent av nya, miljöer.

Ambassadörskap

Hip hop-artisten Petter blir årets ambassadör för Bokveckan Umeå.

– Eftersom Bokveckan Umeå vill öppna upp för en annan typ av berättande, skrivande och läsande än den som kanske vanligtvis ryms under Littfest paraply så vill vi visa det genom ett ambassadörskap, berättar Anna Granlund, en av projektledarna bakom Bokveckan Umeå.

Petter kommer att delta med sin föreställning ”En hyllning till språket”.

– Stort tack för förtroendet och en otroligt fin utmärkelse som jag är jättestolt över. Jag ser fram emot att besöka Bokveckan i Umeå och hoppas att ni kommer uppskatta min föreläsning som är just en hyllning till språket och handlar om min väg in i litteraturen med musiken som språngbräda, säger Petter.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag