Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar artisterna Tove Styrke och Fricky

Pris till Fricky och Tove Styrke

Erik ”Fricky” Friman och Tove Styrke från Umeå är två av de 22 musikskapare som prisas av SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare). Prissumman är 40 000 kronor.

– Det som skiljer SKAP:s priser från många andra i branschen är att de inte bara utgår från kommersiella framgångar utan sätter ljuset på kvalitet, och är ett erkännande och tecken på uppskattning från andra kollegor. Det gör att det handlar om så mycket mer än prissumman. När jag ser pristagarna blir jag inte bara glad utan också stolt över vad svenska musikskapare åstadkommer år efter år, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda.

Tre ceremonier

De som får ta emot SKAP:s priser är musikskapare inom olika genrer, allt från electropop via musikal till jazz. Priserna kommer att delas ut vid tre ceremonier: i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Det är fantastiskt inspirerande att se en sådan samling begåvade kollegor få erkännande för sin talang och sitt hårda arbete. Varje år djupdyker jag i pristagarnas musikproduktion för att lyssna av, och årets pristagare lär inte göra någon besviken. Stort grattis! säger Alfons Karabuda.

Motiveringar för Fricky och Tove Styrke:

SKAP:s Hiphop-pris: Erik ”Fricky” Friman
Motivering: Han har stakat ut en helt egen fil på hiphopens breda motorväg. En modig och personlig ordkonstnär och beatmakare vars melodier böljar mjukt men svänger hårt.

SKAP:s Pop-pris: Tove Styrke
Motivering: Hon är inte bara en starkt lysande artist utan ligger själv bakom många av sina fantastiska låtar. Med en till synes lätt hand levererar hon melodier som biter sig fast och där den ena känns som en större hit än den förra. Nån sa ”så här ska pop låta, så här ska ALLT låta”. Vi kan bara hålla med.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag