Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Jenny Österlund, Johan Melin och Josh Evans som gläder sig åt att Paradox Arctic i Umeå kommer att växa som spelbolag. De jobbar alla på företaget.

Jenny Österlund, Johan Melin och Josh Evans gläder sig åt att Paradox Arctic i Umeå kommer att växa som spelbolag.

Spelföretag fördubblar i Umeå

Nu blåser det medvind för spelstudion Paradox Arctic, som fördubblar personalstyrkan i Umeå. På ett år ska 19 nya medarbetare anställas för att utveckla nya spel.

2018 var ett rekordår för spelbolaget Paradox Interactive med den högsta omsättningen någonsin i bolagets historia på över en miljard kronor i omsättning. Framgångarna visar sig också i en fortsatt stark satsning på studion i Umeå, Paradox Arctic.

– Målet är att anställa 19 nya inom närmaste året, säger Jenny Österlund, studiochef för Paradox Arctic i Umeå.

– Vi behöver tre chefer, sju programmerare, fem grafiker, en animatör, två till tre UX designers och en eller två speldesigners, räknar hon upp från sin lista.

Se exempel på personal som Paradox Arctic söker: Design Manager och Senior Game Programmer.

Satsar på Umeå

Den tillväxt som nu sker för studion ser Jenny Österlund som frukten av en satsning som pågått under närmare fem år i Umeå. Paradox Interactive med huvudkontor i Stockholm signalerar nu tydligt att Umeå är en ort som företaget vill satsa på. Det innebär att 450 medarbetare idag finns på företagets studios i förutom Umeå, Stockholm, Malmö, Delft i Nederländerna samt Seattle och Berkeley i USA.

Tidigare har Umeåstudion främst jobbat med spel som redan funnits inom Paradox övriga utbud, men nu är signalerna från huvudkontoret tydliga på att den norra studion Paradox Arctic kommer att få möjlighet att utveckla helt nya spel från egna idéer.

– Hela förra året låg vårt fokus på att hitta vad det är som vi ska bidra med till Paradox. Vi ska göra managementspel. Vi vill göra spel i en egen nisch där vi ska bli bäst i världen, berättar Jenny Österlund med ett leende.

Behov av större lokal

19 nya innebär nästan en fördubbling av antalet medarbetare som idag är 22 personer. Med en sådan anstormning av ny personal kommer de nya lokaler som Paradox flyttade in i under hösten 2018 bli för trånga inom kort.

– Vi behöver slå ut en vägg, bakom den där dörren ska vi också flytta in, säger Jenny Österlund och pekar mot en låst dörr som gränsar mot utrymmen som finns lediga på samma våningsplan.

Fokus på managementspel

Managementspel handlar om att ta hand om någon form av resurser, optimera dessa och få ett vinnande resultat. Det kan gå ut på att bygga upp en hel stad, att driva en restaurang, ett flygbolag eller ett jordbruk. Eller varför inte sköta ett fotbollslag under en hel säsong.

Det finns en tradition inom Paradox Interactive kring managementspel. Bolaget har haft stora framgångar med spelet Cities: Skylines och nu är det en tradition som studion i Umeå ska fortsätta göra till ett adelsmärke för Paradox.

Jenny avslöjar att Paradox Arctic just nu jobbar på två olika spelkoncept, båda i ett tidigt stadium av utvecklingen.

– Vi ska bli den interna leverantören av managementspel inom Paradox. Som studio har vi högt förtroende inom Paradox, nu är det också mer tydligt hur vi kan passa in i resten av företaget.

Förutom de två projekten med managementspel har Paradox även placerat en R&D-utvecklingsgrupp i Umeå vilket ligger till grund för att Paradox norra studio växer kraftigt.

Att hitta 19 nya medarbetare inom 12 månader kan bli en utmaning i Umeå. För samtidigt som Paradox växer i Umeå har också de andra spelföretagen i staden behov av att växa, så konkurrensen är stor.

– Vi tittar internationellt över hela världen, idag kommer ungefär 20 procent av våra medarbetare från ett annat land, säger Jenny Österlund.

Hon slår gärna ett slag för Umeå, en stad som blir allt mer tydlig som spelstad. Som nämnts går flera av de andra spelbolagen mycket bra och har god tillväxt. Dessutom planerar Umeå universitet för en spelutbildning och nyligen släpptes nyheten att The Game Asembly från Malmö öppnar yrkesskola i Umeå för spelprogrammerare, speldesigners och spelgrafiker. Samtidigt har Uminova Innovation öppnat en spelinkubator där flera startup-bolag nu finns och Umeå kommun har gått med i Arctic Game Lab, en satsning som ska utveckla spelindustrin i Norrland.

Att det bubblar i spelvärlden i norr är uppenbart.

 

Text och bild: Mikael Hansson, Uminova Innovation

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag