Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar Jenny Ekbeck

Jenny Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator

Umeåinkubator utsedd till Skandinaviens bästa

Umeå Biotech Incubator, UBI, har utsetts till Skandinaviens bästa biotechinkubator på International Life Science Awards 2019.

Varje år delar brittiska Global Health & Pharma ut ett flertal priser, bland annat International Life Science Awards. UBI utsågs till vinnare av enhällig jury, med motiveringen:

“Baserade i Sverige är Umeå Biotech Incubator engagerade i att hjälpa den Skandinaviska life science-sektorn att växa genom att stötta biomedicinska företag som kan bidra till den totala tillväxten i Sverige. Med vägledning och stöd som verktyg har företaget som mål att starkt påverka utvecklingen av sjukvårdstjänster i hela regionen.

– Vårt mål är att bli bäst i Europa, så det här är definitivt ett steg i rätt riktning, säger Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator.

Lockar kreativa talanger till Umeå

Sedan bildandet har inkubatorn blivit en akademisk hotspot som lockar de mest kreativa talenterna från hela världen. Genom att erbjuda en kombination av laboratoriefaciliteter och affärscoaching kan innovatörer förvandla sina idéer till lösningar som kan gynna patienter på lång sikt.

– Vi ser inte bara till vår egen lilla inkubator, utan vill hela tiden bidra till att life science-branschen i regionen – och nationellt – växer. Till exempel har vi målsättningen att de små och medelstora företagen inom life science i Västerbotten ska ha dubblats på tio år, säger Jennie Ekbeck.

Forskning och kommersialisering kan gå hand i hand

– Vi är väldigt stolta och glada – det här är absolut en milstolpe, säger Jennie Ekbeck och fortsätter:

– Vi lever efter ett pay it forward-tänk och vill hela tiden dela med oss av våra erfarenheter och vår kunskap. Jag tror också att vi har förstått att forskning och kommersialisering kan gå hand i hand, bara man tar hänsyn till den andra partens behov och utmaningar. På så sätt kan vi få ut fler innovationer som kan gagna mänskligheten, istället för att de bara stannar kvar hos universiteten i form av kunskap.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag