Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar en person som tvättar sin cykel.

Umeå i topp bland landets bästa cykelstäder

Umeå utsedd till tredje bästa cykelstad i Cykelfrämjandes kommunvelometer, en omfattande nationell granskning av kommuners arbete med cykelfrågor.

- Att Umeå får så gott betyg när det gäller cykling och cykelplanering är ett ”kvitto” på att kommunens långsiktiga och strategiska arbete med cykelfrågor ger resultat, säger Katarina Gref, trafikplanerare, Umeå kommun.

Satsningar på infrastruktur och kommunikation

Enligt Cykelfrämjandets omdöme sticker Umeå särskilt ut i jämförelsen med andra kommuner för de resurser kommunen satsar på cykling, vilket speglas i deras poäng i delområdena infrastrukturinvesteringar och informations-och marknadsföringsinvesteringar. Umeå får 76,5 poäng av 90 möjliga.

- Det är glädjande att Umeå utmärker sig och står sig väl i konkurrensen med andra kommuner, säger Lena Karlsson Engman, ordförande i tekniska nämnden.

Om undersökningen

Kommunvelometer är en objektiv granskning och jämför kommuners arbete med cykelfrågor, både på kort- och långsiktigt. I år deltog 40 kommuner. Tidigare år har Umeå deltagit, 2012 (11:e plats), 2013 och 2014 (sjätteplats båda åren) samt 2018 då Umeå också placerade sig på en tredje plats.

Detta är femte gången som Umeå kommun deltar i Cykelfrämjandets kommunvelometer. I år blev Umeå trea tillsammans med Malmö. Vann gjorde Uppsala. Linköping kom på andra plats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag